Vihreä talous luo Yhdysvalloissa kasvua ja työpaikkoja, mutta muun maailman kiriessä USA tarvitsee oikeanlaista politiikkaa pysyäkseen kilpailukykyisenä, kertoo University College Londonin tutkimus.

Vihreän talouden liikevaihto on USA:ssa vuosittain 1 300 miljardia dollaria, ja se työllistää 9,5 miljoonaa kokoaikaista työntekijää, klimatologi Mark Maslin ja tutkija Lucien Georgeson kertoivat verkkolehti Palgrave Communicationsissa julkaistussa tutkimuksessaan.

Tämä talouden osa-alue muuttuu kasvaessaan koko ajan merkittävämmäksi ja yhä suurempi osa Yhdysvaltojen työikäisestä väestöstä on vihreän talouden työllistämänä. Vihreän talouden liikevaihto asukasta kohden on USA:ssa myös suurempi kuin Kiinassa tai yhdessäkään OECD-maassa, kertoi tutkimus.

Muut maat ovat kuitenkin kirimässä ja alan suuri potentiaali halutaan hyödyntää. Pysyäkseen kilpailukykyisenä Yhdysvaltojen on tehtävä sellaista energia-, ympäristö sekä koulutuspolitiikkaa, joka tukee esimerkiksi uusiutuvan energian kasvua.

Maslin ja Georgeson keskittyivät aloihin, joilla on matala hiilijalanjälki, kuten sähköllä toimiviin ajoneuvoihin ja rakennusten energiaratkaisuihin.

9,5 miljoonaa työpaikkaa tarkoittaa 4 prosenttia koko Yhdysvaltojen työikäisestä väestöstä ja 1 300 miljardia dollaria on hieman alle 7% maan BKT:stä.

Vihreän talouden vaikutusta Yhdysvalloissa on haastava arvioida. Sen määrittely, mikä tekee bisneksestä ”vihreän”, on laaja ja vaihteleva, minkä lisäksi liittovaltio ei kerää asiasta virallista dataa. Työministeriö julkaisi ennen ”Vihreät tavarat ja palvelut”-selvitystä, mutta se lopetettiin vuonna 2013 budjettileikkausten takia.

Tutkijoiden mukaan heidän metodologiansa ”pystyy arvioimaan vihreän talouden myyntiä ja työllisyyttä, vihreän talouden osuutta maan taloudesta, vihreän talouden kasvua sekä vihreän talouden sektoreita, jotka kasvavat nopeimmin”.

Innovaatiot ja teknologiset edistysaskeleet ovat usein vihreän talouden eturintamassa, mutta tutkijat ottivat mukaan vain alat joiden taloudellinen vaikutus oli mitattavissa.

USA:n vihreä talous kasvoi 20% vuodesta 2013 vuoteen 2016, ja lukujen odotetaan nousevan ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kiihtyessä. Muu maailma on kuitenkin kirimässä, ja tulevaisuudessa Yhdysvaltojen politiikan täytyy pysyä ajan tasalla, jotta miljoonien amerikkalaisten työpaikat olisivat turvatut, tutkijat sanovat.

”Yhdysvaltojen talouskasvun ja työpaikkojen synnyn turvaamiseksi esitämme, että talous-, ympäristö sekä koulutuspolitiikkoja täytyy kehittää maan vihreän talouden tukemiseksi, jotta se pysyy mukana globaalissa kehityksessä”

Lähde: CNBC

 
Puolijohteiden 5 tärkeintä trendiä vuonna 2019 >

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter