Yhdysvaltain talous osoittaa piristymisen merkkejä yhden kaikkien aikojen pahimmista laskuista jälkeen osavaltioiden purkaessa asteittain koronarajoituksiaan.

Osavaltioiden edetessä rajoituksista luopumisessa on amerikkalaisilla taas paremmat mahdollisuudet syödä ulkona, shoppailla ja jopa matkustaa. Yhä useampi on myös löytänyt töitä, kun toukokuussa syntyi 2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa ja työttömyysaste laski 13,3 prosenttiin.

Olojen palatessa taas normaalihkoiksi osoittaa myös talous toipumisen merkkejä koronaviruksen iskun jäljiltä. Yhden pahimmista talous- ja työttömyyskriiseistä jälkeen Yhdysvallat on taas voimistumassa.

Nämä viisi kuvaajaa kertovat Yhdysvaltojen talouden matkasta kohti toipumista.

Reittioppaat

Osavaltioiden avatessa talouksiaan ja poistaessa liikkumisrajoituksia on kuluttajille taas tarjolla palveluita. Apple Mapsin data kertoo nousevasta trendistä kävelijöiden ja autoilijoiden reittihauissa. Monien tehdessä edelleen etätöitä ja välttäessä yleisiä liikennevälineitä ovat julkisen liikenteen reittihaut kuitenkin yli 50% alhaisemmat kuin tammikuussa.

Ravintolavaraukset

Useat osavaltiot sallivat taas ravintoloiden avaavan sisätilansa asiakkailleen, mikä näkyy pöytävarauksien nousuna. Ravintolavaraukset ovat kuitenkin edelleen OpenTable-palvelun datan mukaan 80% matalempana kuin vuosi sitten. Huhtikuussa varauksista oli kuitenkin kadonnut 100% vuodentakaisesta, koska useimmissa ravintoloissa oli käytössä vain ulosmyynti ja kotiinkuljetus.

Hotellien käyttöaste

Hotellit ottavat vastaan taas enemmän yöpyjiä. Hotellien keskimääräinen käyttöaste on Yhdysvalloissa nousemassa kansainvälisen matkailualan tutkimusyhtiön STR:n mukaan taas 40 prosenttiin. Suosituimmissa matkailukohteissa kuten Atlantassa ja New York Cityssä käyttöaste on jopa yli 40%. Toisilla kohteilla, kuten Havaijin Oahu Islandilla ja Floridan Orlandolla taas käyttöaste on edelleen matalammalla.

Lentomatkailu

Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviraston keräämän tiedon mukaan lentomatkailu ei vielä ole elpynyt. Matkustajamäärät ovat pudonneet yli 80% viime vuodesta, mutta touko- ja kesäkuussa on jo vähittäistä nousua ennen lomakautta.

Asunnon ostot

Viime viikkojen asuntolainahakemusten ryntäys omakotitaloihin saattaa selittyä rajoitusten jälkeisenä kysyntäpiikkinä, sanoo Joel Kan, joka on talous- ja teollisuusennusteiden varapuheenjohtaja Mortgage Bankers Associationissa. Järjestön tietojen mukaan hakemuksia jätettiin toukokuussa lähes 20% enemmän vuodentakaiseen verrattuna. Nousu voi myös selittyä halulla muuttaa ruuhkaisista suurkaupungeista väljempiin lähiöihin.

Lähde: CNN, Forbes

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter