1. Älykeittiöt

Nykyteknologia on tullut täydellä voimalla keittiöihin. Entistä kehittyneempien laitteiden ja keittiövälineiden lisäksi uusin teknologia on nyt myös integroitu kaikkiin toimintoihin hanoista ja jääkaapeista aina valaistukseen. Elämme älykeittiöiden aikaa.

Älykeittiöt ovat jatkuvasti kehittyvä osa-alue kotien suunnittelussa. Nykyään monet keittiöt tehdään jo alkumetreiltä asti älykeittiöiksi. Vanhempiin keittiöihin voidaan taas helposti lisätä sensoreita ja älylaitteita tarpeen mukaan.

Eräs helposti lisättävä ominaisuus on liikkeen tunnistava hana. Ne voivat mennä päälle joko automaattisesti tai vasta toisella kerralla kun kädet laitetaan hanan alle. Älyjääkaapit hälyttävät kun ruoka on lopussa ja nykyään löytyy myös kahvinkeittimiä, jotka on ohjelmoitu tekemään kahvi automaattisesti kun asukas herää. Jopa munia varten on kehitetty laite, joka osaa kertoa milloin mikäkin muna on käymässä vanhaksi. Sinun ei tarvitse enää edes napsauttaa valoja päälle, koska nykyään senkin voi tehdä puhelimella tai muulla älylaitteella.

Uusinta teknologiaa hyödyntävät keittiöt tulevat yhä suositummiksi ihmisten etsiessä teknologiasta helpotusta arkeensa. Älykeittiöt ovatkin yksi USA:n tärkeimmistä keittiötrendeistä tänä vuonna.

2. Kaappien värimaailma: Tummat värit ovat vihdoin täällä valkoisen väistyessä

Vaikka valkoinen on kaappien perinteinen väri joka sopinee lähes minkä vain tyyliseen keittiöön, on se nyt vähitellen jäämässä USA:ssa pois muodista. Valkoisten kaappien ohelle on tulossa nyt useamman värisiä maali- ja puupintoja. Rohkea sisustaja voi antaa keittiölleen aivan uuden ilmeen lisäämällä ja sekoittamalla värejä. Sinisen ja vihreän sävyiset lisävärit tulevat olemaan suosituimpia. Näiden luonnonläheisten ja neutraalihkojen värien lisäksi tekee tuloaan myös toinen paletti: musta, laivaston sininen, smaragdin vihreä ja jopa luumun violetti. Moni yllättyy, kuinka hyvin tumman väriset kaapit voivat toimia keittiössä tuoden huoneeseen heti uuden luksusilmapiirin.

Tummat kaapit tekevät keittiöstä elegantin ja tyylikkään dramaattisen, eivätkä muut värit vain pysty samaan. Sisustajan on kuitenkin varottava, ettei tummista väreistä tule liian hallitsevia ja keittiöstä turhan synkkää. Yhä useampi amerikkalainen vaihtaa vuonna 2020 kaappiensa värit tummempiin ja vuoden trendikkäimmistä keittiöistä löytyy nyt mustaa, laivaston sinistä ja smaragdin vihreää.

3. Virtaviivaisuus designissa, materiaaleissa ja pinnoissa

Maalais- sekä 1900-luvun funkkistyylisen sisustuksen pitäessä yhä pintansa on nyt nousemassa suosioon myös virtaviivaisempi estetiikka niin designissa kuin keittiön materiaaleissakin. Amerikkalaiset haluavat koteihinsa stressittömyyttä ja ilmapiirin joka ei muistuta päivittäisestä arjesta, mikä sisustuksessa tarkoittaa usein yksinkertaisuutta. Tämän vuoden hitti ovatkin modernit puhtaat linjat ilman mitään ylimääräistä.

Viime vuosina yläkaappien poistamisesta keittiöistä on tullut kasvava trendi, koska näin keittiöstä saa avaramman ja kirkkaamman. Samalla avautuu mahdollisuus käyttää pöytätasoja monipuolisemmin ja lienee turha mainitakaan, että useimmat eivät edes yllä kaappien ylimmille hyllyille. Toisaalta säilytystilan puutteeseen voi vastata myös avoimilla hyllyillä, joista saa myös keittiöön kiintopisteen jos sisustus sitä vaatii.

Virtaviivaisuutta ei todellakaan pidä sekoittaa tylsyyteen. Katsotaan vaikkapa erilaisia pintamateriaaleja. Jos tykkäät avoimista hyllyistä puupinnat tekevät niistä luonnonläheisen elementin kun taas metallihyllyt tuovat keittiöön teollisemman ilmeen. Kuvioidut tai luonnonkiviset kaakelit taas voivat nostaa lattian sisustuksen kohokohdaksi. Sisustaja voi saada keittiöstään tyylikkään vain vaihtamalla kiiltävät ja silotellut pinnat kiinnostavampiin. Kattoakaan ei tarvitse jättää tylsän yksiväriseksi, vaan siihenkin voi vaihtaa vaikka puupinnan.

4. Kvartsi hallitsee edelleen

Kvartsi on yhä ykkönen prameiden keittiöiden pöytätasoissa. Materiaali kestää käytännössä ikuisesti, tuntuu mukavan viileältä eivätkä siinä viihdy mikrobit. Tärkein kilpailija graniitti vaatii hieman enemmän ylläpitoa.

Kvartsisten pöytätasojen tullessa markkinoille, olivat ongelmina ensin väriskaalan sekä pinnan kuvioiden suppeus. Onneksi teknologian kehittyessä valmistajat ovat ajan saatossa kyenneet kasvattamaan väri- ja kuviovalikoimansa laajoiksi. Nykyään kvartsipinta voi olla täynnä juonteita tai yksityiskohtaisia pyörteitä kuin luonnonkivissä joten ei ihme, että materiaali on valtavan suosittu.

Uusi trendi suosii silti entistä pehmeämpiä ja neutraalimpia värejä. Yhä useampi amerikkalainen on mieltynyt harmaaseen, harmaanruskeaan, kermanväriseen tai valkoiseen. Juonnekuviot valtaavat alaa takavuosien rakeiselta kuvioinnilta. Trendi on siis kvartsitasoissakin kohti puhtaan hillittyä sisustusta.

Yhä useammat haluavat myös komposiittitiskialtaan, joka on pöytätason kanssa samasta materiaalista. Puhdistus ja kodinhoito tulevat tällöin helpommiksi samalla kun sisustustyyli tulee yhdenmukaisemmaksi. Kilpailu vanhoja suosikkeja, eli keraamisia sekä perinteisiä teräksisiä tiskialtaita vastaan tulee silti olemaan kova.

5. Toimivammat säilytysjärjestelmät

Yksi ärsyttävimmistä asioista keittiökaapeissa on se, kun tilaa menee turhaan hukkaan. Kaikkea tavallisten hyllyjen ja vetolaatikoiden tilaa ei saa millään kokonaan käyttöön, koska joko keittiövälineet ovat liian isoja mahtuakseen niille tai tilaa on niin paljon, ettei pieniä tavaroita ja esineitä saa kätevästi järjestettyä hyllyyn tai laatikkoon.

Yksi toimivan keittiön kulmakivistä on juuri säilytystilat. Arki ei luista jos tavaraa ei saa kunnolla mahtumaan keittiöön tai astioita on koko ajan siirreltävä. Tilaongelmiin onkin alettu hakea helpotusta uusista apuvälineistä. Saatavilla on esimerkiksi pikkukoreja pienemmille tavaroille, vedettäviä maustepurkkitelineitä, aterinlaatikkoja ja erilaisia telineitä joihin saa pystyasentoon niin lautaset, kattilat kuin pannutkin sekä vedettäviä roskakoreja, joihin voi lajitella jätteet. Näiden välineiden avulla ruokien, juomien ja tavaroiden säilytys tulee huomattavasti helpommaksi.

Tänä vuonna tullaan luomaan uusia mahdollisuuksia keittiötilojen käytölle, jotta päivittäinen elämä olisi vaivattomampaa ja ruoanlaitto hauskempaa.

6. Kaakelilattiat yleistyvät parkettien pitäessä yhä pintansa

Parketti on yhä suosituin lattiatyyppi amerikkalaiskeittiöissä. Nyt myös toisiksi suosituin vaihtoehto, eli kaakelilattia on kuitenkin keräämässä huomiota. Uuden teknologian ansiosta kaakeleihin saa yhä erilaisempia kuvioita, tyylejä ja kokoja.

Nyt voit esimerkiksi saada kaakelilattian, joka näyttää aivan parketilta. Jos siis tykkäät parketin tunnusta, mutta haluat paremmin säilyvän lattian, voivat kaakelit olla tähän ratkaisu. Puun lisäksi kaakelit voivat myös näyttää vaikkapa luonnonkiveltä ja niiden pintakin saadaan jäljittelemään halutun materiaalin pintaa.

Myöskin koon puolesta enää vain taivas tuntuu olevan rajana. Saatavilla on esimerkiksi lankkuja muistuttavia pitkiä ja kapeita kaakeleita jotka näyttävät vierekkäin, kuin lattia olisi tehty oikeista lankuista. Kaakelit voi myös kustomoida mieleisiksi ja tehdä keittiöstä uniikin.

7. Monikäyttöiset keittiösaarekkeet

Saarekkeet eivät ole enää jälkeenpäin ängettyjä lisiä keittiöihin vaan niistä on tullut nyt yhä useamman keittiön sydän ja keskus. Keittiösaarekkeet ovat laajentuneet ja muuttuneet monikäyttöisemmiksi mikä tuleekin tarpeeseen koska kaappitila on samanaikaisesti pienenemässä. Saareke on vahva sisustusvalinta ja sen design kuin kannanotto.

Keittiösaarekkeista voi löytyä kaikki, mitä keittiössä tarvitaan. Niissä voi olla edellä kuvattuja vetolaatikoita ja säilytysjärjestelmiä, tason alle saa asennettua vaikka uunin ja niiden ääressä voi syödä ja/tai juoda kuin kyseessä olisi vain pöytä. On myös nähty, että keittiösaarekkeiden koon kasvaessa niistä voi tulla kuin osa olohuonetta. Saarekkeen voivat siis olla monikäyttöisiä kuitenkaan sotkematta keittiötilaa.

8. Hienoimmat seinälaattatrendit

Seinälaatat voivat olla hauska osa kodin sisustusta. Keittiöiden laatat taas tuntuvat aina noudattavan uusia trendejä ja tyylejä. Miten sitten pysyä perässä?

Ensinnäkin tavalliset metrolaatat ovat nyt out. Okei, eivät ehkä aivan täysin, mutta ainakin amerikkalaiset suosivat nyt kookkaampia sellaisia. Laatat suurenevat ja niiden kuviot ja pinnat monipuolistuvat. Värivaihtoehtoja on loputtomiin ja ne kannattaakin valita oman maun lisäksi sen mukaan, millä muilla väreillä sisustaa keittiönsä. Nyt on trendinä ottaa yksi väri, joka “pomppaa” ulos sisustuksen muusta värimaailmasta ja samalla mahdollistaa suuremman luovuuden sisustuksessa. Neutraalit kuviot maanläheisellä pinnalla taas on hyvä vaihtoehto sisustajalle, joka etsii “klassisempaa” tyyliä.

Toinen suuri muutos seinälaattojen kuvioinneissa on niiden koko ja kuinka suuren osan seinästä ne täyttävät. Materiaalina voi olla marmori, kvartsi, puu, kupari, ruostumaton teräs, lasi… listaa voisi jatkaa loputtomiin. Suuret laatat valtaavat alaa ulottuen usein jo kattoon asti. Ja koska amerikkalaiset ovat samaan aikaan jättämässä yläkaappejaan pois, jää uusille sisustusideoille -kuten juuri kuviolaatoille nyt loistavasti tilaa.

9. Keittiön yhdistäminen ulkotiloihin

Kirjaimellisesti! Amerikkalaiset kodin omistajat yhdistävät keittiöitään ulkotiloihin ja terasseihin. Yhä useammat haluavat jopa uuden oven, jonka kautta pääsee keittiöstä suoraan ulos tai terassille. Tämän lisäksi pienempiä ikkunoita vaihdetaan reilusti isompiin, jopa kahden metrin levyisiin ikkunoihin.

10. Eloa värimaailmaan

Kuten jo edellä mainittiin, valkoinen tulee aina olemaan muodissa. Kuitenkin nyt sen lisäksi yhä useammat haluavat kokeilla värikkäitä kaappeja. Vietämme perheemme ja ystäviemme kanssa suurimman osan ajastamme keittiön alueella, joten miksei sinne pistettäisi vähän väriä? Räikeämpiä värejä tullaan näkemään saarekkeissa sekä kaapeissa ja jopa kokonaiset seinät voidaan maalata niillä. Tämän vuoden hittivärit ovat planeettamme värejä meren sinisestä vihreän eri sävyihin. Avaruudellisten tunnelmien lisäksi kaappien valmistajat ovat myös tuomassa esiin vaalenpunaisen eri sävyjä.

11. Sekoita ja yhdistele metalleja

Moni saattaa kysyä: “Voiko metalleja sekoittaa keittiössä?”. Ja vastaus on tietysti kyllä! Erilaiset metallipinnat tuovat huoneisiin persoonallisuutta varsinkin jos ne on valittu hyvällä maulla. Monipuolinen tyyli onkin tämän vuoden sana. Pintojen tarkka yhdenmukaisuus ei ole enää trendikästä ja jos pidät vaikka kullasta muttet halua sitä kaikkialle keittiöösi, voit lisätä kullanvärisen hanan WITH BLACK OR NICKEL HARDWARE. Kevyemmät kalusteet voivat sitten puolestaan olla aivan eri metallia kuitenkin antaen häivähdyksiä metallista mitä käytät muualla.

Metallit ovat huonetilan loppusilaus, joten niistä kannattaa tehdä prameat! Myös pöydät, tuolit tai saarekkeen jakkarat voivat olla keskenään eri metalleista ja niitä voi helposti vaihdella maun mukaan. Tekstuuripinnat tuovat muiden huonekalujen värisiin metallihuonekaluihin oman mukavan elementtinsä keräämättä kuitenkaan kaikkea huomiota. Hanavalmistajilla kuten Moella ja Brizolla on laajat valikoimat hanoista joissa on käytetty eri metalleja. Itse hanaosa voi olla vaikkapa mattamusta kun taas kahva on tehty vaskesta tai kromista.

12. Teräksiset liesituulettimet

Tänä vuonna amerikkalaiset kodin omistajat kiinnittävät erityistä huomiota liesituulettimiensa designiin. Liesituuletinkin voi olla keittiön sisustuksen keskipiste, joten miksei sitä rokattaisi oikein kunnolla? Teräksisillä liesituulettimilla saa myös vaihtelua puukaappien rivistöön. Tästä sisustuselementistä saattaa kuitenkin joutua maksamaan pitkän pennin. Kustomoidut liesituulettimet voivat maksaa 5 000-7 000 dollaria tai enemmänkin, mutta ne kyllä myös tuovat kauniin lisän keittiöön, joten ne  voivat helposti olla sijoituksen arvoisia. Mutta annetaan jo näiden tylsien teräsliesituulettimien olla, koska sisustuksessa ainoa raja on oma luovuus! Metalli voi olla mikä vaan!

Lähde: Housebeautiful.com

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter