”Veljeni [Rickard Öste] ja minä olemme aina uskoneet kauramaitoomme”, sanoo Björn Öste, kasvipohjaisten juomien pioneeri ja yksi kauramaidon kehittäjistä. Veljekset aloittivat työnsä 1990-luvulla luomalla kuuluisan juomansa opiskellessaan vielä Lundin yliopistossa. Nyt toiseksi suosituimman kasvimaidon odotetaan ohittavan mantelimaidon suosituimpana lehmän maidon korvikkeena samalla kun sen markkinaosuus kaikista maitotuotteista kasvaa.

”Tuotteemme eteenpäin vieminen vaati yli kahden vuosikymmenen aikana valtavasti kärsivällisyyttä ja kestävyyttä”, Öste jatkaa uskostaan Oatlyyn, brändiin joka toi kauramaidon maailmalle, ”Mutta jokainen vuosi oli aina edellistä parempi ja seuraava vuosi näytti vuodelta, jolloin bisnes todella räjähtää”

Ja bisnes on todella räjähtänyt.

Kesäkuussa Oatlyn arvo oli 2 miljardia dollaria, joista 200 miljoonaa dollaria on yksityisen sijoitusyhtiö Blackstonen kautta, jonka sijoittajiin kuuluvat muun muassa Oprah Winfrey, Jay-Z, Natalie Portman ja Starbucksin toimitusjohtaja Howard Schulz. Oatly myös suunnittelee listautumisantia, jonka arvoksi tulisi jopa 5 miljardia dollaria.

Julkkissijoittajien ja uusien tuotteiden, kuten Starbucksin Oatmilk Honey Latten ansiosta Oatly on todellakin kuumaa tavaraa.

Syyskuun alussa jäähdytetyn kauramaidon myynti saavutti 213,35 miljoonaa dollaria tälle vuodelle, mikä ylittää viime vuoden myynnin lähes nelinkertaisesti ja samalla ohittaen soijamaidon yli 10 miljoonalla dollarilla.

Oatlyn myyntiluvun lähes tuplaantuivat 200 miljoonaan dollariin viime vuonna brändin laajetessa kahteenkymmeneen uuteen maahan kolmella mantereella.

Huhtikuussa Kiinan Starbucks ilmoitti laittavansa Oatly lattet kaikkiin menuihinsa. Firma valmistaa nyt myös kaurapohjaisia tölkkikahveja, jäätelöitä, jugurtteja, kermoja, maitokiisseleitä ja levitteitä.

”Tiimimme on tehnyt viime vuosina upeaa työtä rakentaen Oatlyn brändiä ja vielä luoden yhtiölle valtavan kasvun”, sanoo Öste, ”Olen heistä äärimmäisen vaikuttunut ja ylpeä”.

”Ihmiset katsovat Piilaakson nopeasti kasvavia teknologiayhtiöitä, mutta eivät ehkä tule ajatelleeksi, että elintarvikealalla kolminumeroiset kasvuprosentit tuovat aivan eri haasteet. Ajattele kuinka paljon tehtaat tarvitsevat lisäkapasiteettia, kun rekkakuljetusten määrä nousee vuodessa kahdestakymmenestä neljäänkymmeneen! Kyse on aivan eri lajista, jos bisnekseen kuuluu fyysisten tuotteiden siirtely ympäri maailman”, Öste sanoo.

”Kysyttäessä miksi hän uskoo kauramaidon nousseen niin suosituksi, Öste vakuuttaa sen johtuvan ylivoimaisesta mausta. ”Tämähän on hyvin yksinkertaista”, hän sanoo, ”Taste is king”

”Kuluttajat näyttävät selkeästi suosivan kauramaidon makua ja käytettävyyttä verrattuna muihin kasvimaitoihin. Baristat ja kahviekspertit todistavat, että kauran neutraali maku sopii erityisen hyvin yhteen kahvin kanssa voimistaen hienovaraisesti kahvipapujen maun vivahteita”, hän jatkaa.

Todisteeksi tälle väitteelle käy, että monet, jotka muuten juovat tavallista maitoa ovat alkaneet suosia kauramaitoa kahvissaan.

Vaikka mantelimaito on edelleen suosituin kasvimaito 63 prosentin markkinaosuudellaan Nielsenin data osoittaa, että kauramaito on nopeimmin kasvava maidon korvike. Vuosien 2017 ja 2018 välillä sen myynti kasvoikin yli 50 prosenttia mantelimaidon kasvun jäädessä 11 prosenttiin.

Kauramaito on erinomainen vaihtoehto allergikoille, koska se on tietysti laktoositonta, eikä se sisällä pähkinää, soijaa tai gluteeniakaan, jos se on tehty gluteenittomasta kaurasta.

Lisäksi sillä on suhteellisen pieni vaikutus planeettaamme. Oatlyn Ruotsissa tekemän tutkimuksen mukaan sen kauramaidon tuotannosta koituu 80% pienemmät kasvihuonepäästöt ja energiaa kuluu 60% vähemmän verrattuna lehmän maitoon.

Kauramaidolla –varsinkin vitaminoituna— on myös korkeat ravintoarvot: annoksessa on 2 grammaa proteiinia, 20-30% prosenttia päivittäisestä D-vitamiinin, kalsiumin ja A-vitamiinin tarpeesta sekä muita ravintoaineita.

”Ja toisin kuin lehmän maidosta, kauramaidosta ei jää pitkää jälkimakua ja pahanhajuista hengitystä”, Öste nauraa.

Hyvät ideat tulevat usein puun takaa.

Lähde: Forbes

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter