Kuluneena vuonna talon omistajat joilla on asuntolainaa (keskimäärin 63% koko omaisuudesta) ovat saaneet nähdä kiinteistöjensä arvon nousevan 10,8 prosentilla, kertoo CoreLogic.

Asuntojen arvot ovat nousseet kaiken kaikkiaan 1000 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa keskimäärin 17 000$ talon omistajaa kohden.

Amerikkalaiset talon omistajat ovat tuhat miljardia rikkaampia, pandemian käynnistämän asuntobuumin täyttäessä heidän taskunsa.

Asuntojen hintojen noustessa kotien arvot kasvavat. Kuluneena vuonna talon omistajat joilla on asuntolainaa (keskimäärin 63% koko omaisuudesta) ovat saaneet nähdä kiinteistöjensä arvon nousevan 10,8 prosentilla, kertoo CoreLogic.

Asuntojen arvot ovat nousseet kaiken kaikkiaan 1000 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa keskimäärin 17 000$ talon omistajaa kohden ja arvon nousu onkin suurinta kuuteen vuoteen.

Joissakin osavaltioissa talon omistajat hyötyivät enemmän kuin toisissa. Niissä osavaltioissa, joissa asuntojen hinnat olivat valmiiksi korkeammalla nähtiin myös suurin kasvu.

Washingtonin osavaltiossa kodin omistajat nettosivat keskimäärin 35 800$. Kaliforniassa vastaava luku oli 33 800$ ja Massachusettsissa 31 200$.

Tätä vastoin Pohjois-Dakotassa, jota korona on kurittanut erityisen pahasti arvon kasvu oli keskimääräisellä 5 400 dollarilla maan alhaisinta.

”Kuluneena vuonna asuntojen hintojen vahva kasvu on vienyt kotien hinnat ennätystasolle”, CoreLogicin pääekonomisti Frank Nothaft sanoi, ”Keskimääräisen asuntolainallisen perheen koti oli arvoltaan 194 000$ vuoden kolmannella neljänneksellä. Tämä luo tärkeän puskurin perheiden mahdollisten talousvaikeuksien varalle”

Vaikutus näkyy myös historiallisen alhaisissa ulosottomäärissä, joihin on tosin osasyynä pandemian alussa tehdyt asuntolainojen laina-aikojen pidennysohjelmat. Arvojen nousu auttaa pahimmissa vaikeuksissa olevia asuntovelallisia, jotka eivät ehkä kykene pitämään kotejaan. Asunto on nyt helppo saada myydyksi ja tehdä samalla ehkä voittoakin.

Hinnat kohoavat nopeasti, koska kysyntä asunnoille on erittäin korkea eikä tarjonta tahdo pysyä perässä. Etätyöskentelyn ja -opiskelun kulttuurit ovat pandemian myötä vain kasvattaneet kysyntää joka oli jo valmiiksi nousussa milleniaalien tullessa asunnonostoikään. Ennätyksellisen alhaiset korkotasot ovat tuoneet vieläpä lisää ostajia asuntomarkkinoille.

Asunnon ostaminen ei siis ole paljoa helpottunut Yhdysvalloissa varsinkaan jos haussa on vasta valmistunut talo. Valmiiden asuntojen kaupat kuitenkin vähenivät hieman syys- ja lokakuissa. Kyse ei ehkä ole niinkään kysynnän puutteesta vaan tarjonnan niukkuudesta sekä kustannusten kasvusta.

Toisaalta jotkut väittävät, että asuntobuumi saattaa olla palamassa loppuun.

”Nyt kun keväällä patoutunut kysyntä on pitkälti purkautunut, korkojen laskeminen entisestään on epätodennäköistä, INVENTORY AT RECORD LOW ja ilmassa on merkkejä että pako kaupungeista on hidastumassa, tulevat asuntomarkkinat palaamaan normaaleihin uomiinsa vuonna 2021”, kirjoitti Matthew Pointon joka toimii ekonomistina Capital Economicsissa, ”Tämä sekä nihkeä luottotilanne osoittavat, että nykyinen asuntobuumi jää lyhytikäiseksi”

Poismuutto suurista kaupungeista näyttää myös hidastuvan joidenkin ostajien palatessa takaisin alenneiden hintojen perässä.

Vaikka asuntojen hintojen nousu voi tasaantua, on epätodennäköistä, että ne laskisivat dramaattisesti, koska kysyntä ja tarjonta ovat epätasapainossa, mikä tulee yhä auttamaan vähävaraisempia lainanottajia.

Tällä hetkellä pakkasen puolella olevia asuntovelallisia, eli lainanottajia, joiden asunnon arvo on pienempi kuin lainan suuruus on 18% vähemmän kuin vuosi sitten. 3 prosentilla, eli 1,6 miljoonalla lainanottajalla asunnon arvo on lainaa pienempi.

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter