Roomaa ei rakennettu päivässä, niin kuin ei myöskään miljardiluokan yrityksiäkään. Suurin osa Fortune-lehden liikevaihdon perusteella listaamasta 500 suurimmasta yrityksestä ovatkin vuosikymmeniä tai jopa yli sata vuotta vanhoja.

Poikkeuksiakin silti löytyy. Joka vuosi perustetaan valtavasti uusia yrityksiä ja monialayhtiöitä järjestellään uudelleen, ja silloin tällöin jokin näistä uusista tulokkaista saattaa päästä suurimpien joukkoon. 24/7 Wall St. tutki monia lähteitä, kuten Fortunea löytääkseen suurimmat amerikkalaisyhtiöt, joita ei ollut vielä kymmenen vuotta sitten olemassa. Yritykset on listattu liikevaihdon perusteella kasvavassa järjestyksessä.

Viime vuosikymmenellä nähtiin lukuisia menestyneitä startupeja, joista monet pääsivät Fortunen 500-listalle asti, mutta kymmenen suurimman joukkoon pääsi vain yhtiöitä, jotka olivat irtautuneet suuremmasta yrityksestä. Näissä tapauksissa miljardien dollarien liikevaihdot juontavat juurensa suurelta osin asiakaskuntaan ja infrastruktuuriin jotka olivat yrityksellä sen vielä kuuluessa suurempaan yhtiöön.

On tärkeää mainita, että vaikka listalla on toisista yhtiöistä irtautumalla syntyneitä yrityksiä, ei mukaan ole otettu fuusioitumalla syntyneitä.

Kaikilla listan yrityksillä on pääkonttori Yhdysvalloissa ja monet niistä toimivat ympäri maan ja eri puolilla maailmaa.

9. Brighthouse Financial

 • Perustettu: Elokuu 2017
 • Viimeisin vuotuinen liikevaihto: 6,6 miljardia dollaria
 • Ala: vakuutustoiminta

Vakuutusyhtiö Brighthouse Financial aloitti toimintansa 7.8 2017 irtauduttuaan MetLifesta. Yhtiö oli vastannut MetLifen RETAIL INSURANCE Yhdysvalloissa, mikä koostui suurelta osin henkivakuutuksista sekä annuiteeteista. Irtautuessaan 19,2% Brighthouse Financialista jäi MetLifen haltuun. Vuonna 2019 Brighthouse teki 4,6 miljardin dollarin liikevaihdon annuiteeteilla, 1,3 miljardia henkivakuutuksilla, 2 miljardia RUN-OFF INSURANCES ja 176 miljoonaa dollaria muilla liiketoimilla. Kuitenkin jos huomioidaan myös yrityksen investoinnit ja muita kuluja, saadaan liikevaihdoksi 6,6 miljardia dollaria vuonna 2019, jolla se pääsee Fortunen listalla sijalle 457.

8. Fortive

 • Perustettu: Heinäkuu 2016
 • Viimeisin vuotuinen liikevaihto: 7,3 miljardia dollaria
 • Ala: Teollisuusteknologia

Fortive on Washingtonissa sijaitseva teollisuusteknologiayhtiö, joka syntyi irtautumalla teknologiayhtiö Danaher Corporationista heinäkuussa 2016. Tänään miljardeja pyörittävä yhtiö toimii yli 50 maassa ja neljässä maanosassa. Fortive toimii monilla aloilla, kuten esimerkiksi kuljetusteknologiassa, automaatiossa ja tunnistusteknologiassa.

7. Huntington Ingalls Industries

 • Perustettu: Maaliskuu 2011
 • Viimeisin vuotuinen liikevaihto: 8,9 miljardia dollaria
 • Ala: Puolustusteollisuus

Virginialainen ilmailu- ja puolustusyhtiö perustettiin 31.3 2011 kun se erosi toisesta puolustusalan yhtiöstä Northrup Grummanista. Päätös tehtiin, jotta Yhdysvaltojen laivaston tarpeisiin voitaisiin vastata paremmin ja tänä päivänä Huntington Ingalls Industries onkin maan suurin sotalaivojen valmistaja. Vuonna 2019 yrityksen liikevaihdosta 87% tuli USA:n laivaston tilauksista, 4% maan rannikkovartiostolta sekä 6% muilta liittovaltion toimijoilta.

6. News Corp

 • Perustettu: Kesäkuu 2013
 • Viimeisin vuotuinen liikevaihto: 9,0 miljardia dollaria
 • Ala: Media

News Corp, tai oikeammin News Corporation on media- ja informaatioyhtiö, josta tuli täysin itsenäinen kesäkuun 28. vuonna 2013, kun se irtautui 21st Century Foxista. Useat tunnetuimmista mediabrändeistä kuuluvat News Corpiin, mainitaksemme vaikkapa Dow Jonesin, The Wall Street Journalin ja HarperCollins Publishersin. Alkuperäinen News Corp oli perustettu vuonna 1979 mediamoguli Rupert Murdochin toimesta, joka myös päätti sen irrottamisesta 21st Century Foxista. Murdoch on edelleen yhtiön puheenjohtaja ja sen toimitusjohtajana taas toimii australialainen journalisti Robert Thompson.

5. Vistra Corp.

 • Perustettu: Lokakuu 2016
 • Viimeisin vuotuinen liikevaihto: 11,8 miljardia dollaria
 • Ala: Energia

Vistra Corp. on energia-alan yhtiö, joka sijaitsee Texasissa. Firma perustettiin vuoden 2016 syyskuussa konkurssiin menneen TCEH Corp.:n raunioille. Vistra toimii 20 osavaltiossa eri nimillä, kuten TXU Energynä, Dynegynä ja Luminantina. Yhtiö laajenee nopeasti liikevaihdon kasvaessa jatkuvasti. Kun liikevaihto oli vielä vuonna 2017 5,4 miljardia dollaria, kasvoi se seuraavana vuonna 9,1 miljardiin ja vuonna 2019 11,8 miljardiin.

4. Synchrony Financial

 • Perustettu: Marraskuu 2015
 • Viimeisin vuotuinen liikevaihto: 19,4 miljardia dollaria
 • Ala: Finanssipalvelut

Synchrony Financial on connecticutilainen finanssialan yhtiö, joka palvelee niin kuluttajia kuin yrityksiäkin. Asiakkaisiin lukeutuvat muun muassa nettikauppajätti Amazon sekä rautakauppaketju Lowe’s. Vuoden 2019 lopussa yhtiöllä oli 87,2 miljardin dollarin edestä saatavia lainoja. Synchrony oli yli 80 vuoden ajan osa kansainvälistä General Electriciä. Kuitenkin vähentääkseen finanssipalveluitaan General Electric irrotti kuluttajille suunnatun rahoitusliiketoimintansa muodostaen näin Synchrony Financialin marraskuussa 2015.

3. Mondelez International

 • Perustettu: Lokakuu 2012
 • Viimeisin vuotuinen liikevaihto: 25,9 miljardia dollaria
 • Ala: Elintarvikkeet

Mondelez International sai alkunsa 1.10 2012 irtaantuessaan Kraft Foodsista. Modelezin tarkoituksena on keskittyä pikkupurtaviin ja makeisiin, joiden kansainvälinen kauppa oli ennen irtautumista Kraft Foodsilla kovassa kasvussa. Muun yhtiön –joka muuten fuusioitui Heinzin kanssa 2015– tehtäväksi jäi keskittyä päivittäistavaroihin Pohjois-Amerikassa. Nykyään Modelezin valikoimaan kuuluu tuotteita kuten Cadbury, Chips Ahoy!, Honey Maid, Oreo, Ritz, Trident ja Wheat Thins. Mondelez ilmoitti vuonna 2019 25,9 miljardin dollarin liikevaihdon, mikä oli 117:sta eniten Yhdysvalloissa.

2. HPE

 • Perustettu: Marraskuu 2015
 • Viimeisin vuotuinen liikevaihto: 27,0 miljardia dollaria
 • Ala: Informaatioteknologia

Hewlett Packard Enterprises, eli HPE perustettiin 1.11 2015 yhtiön erotessa Hewlett Packardista. Irtautumisen tarkoituksena oli, että HPE voisi keskittyä informaatioteknologiaan, pilvi- sekä muihin softwarepalveluihin ja tuotteisiin HP:n pysyessä tietokoneiden ja tulostinten parissa. HPE ylitti liikevaihto-odotukset viimevuoden jokaisella neljänneksellä tehden vuonna 2020 27,0 miljardin dollarin liikevaihdon, mikä tosin putosi hieman edellisen vuoden 29,1 miljardista dollarista.

1. AbbVie

 • Perustettu: Tammikuu 2013
 • Viimeisin vuotuinen liikevaihto: 33,3 miljardia dollaria
 • Ala: Lääkkeet

Lääkefirma AbbVie syntyi kun se irrotettiin Abbott Laboratoriesista 1.1 2013. Vanhan yhtiön keskittyessä diagnosointi- sekä hoitolaitteisiin uusi AbbVie perustettiin keskittymään lääkkeisiin. Tänä päivänä AbbVien tuotteisiin kuuluu nivelreumaan tarkoitettu lääke Humira, joka vastaa 61% yhtiön liikevaihdosta sekä syöpälääke Imbruvica ja hepatiitti C-lääke Mavyret. AbbVien liikevaihto oli vuonna 2019 33,3 miljardia dollaria, mikä teki siitä USA:n 99. suurimman firman.

Lähde: USToday

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter