Kun jokin Yhdysvaltojen ydinkäyttöisistä lentotukialuksista lähtee merelle, on sillä yleensä mukanaan noin 90 lentokonetta ja helikopteria, jotka kykenisivät yksin päihittämään suurimman osan maailman ilmavoimista. Koska USA:n laivastoon kuuluu 11 lentotukialusta sekä maassa että meressä kulkevia aluksia, jotka kykenevät kuljettamaan nopeita hävittäjiä, tulee tuskin yllätyksenä, että maan ilmavoimat ovat suuremmat kuin lähialueen mailla yhteensä. Yhteenlaskettuna Yhdysvaltojen ilmavoimiin, maavoimiin, laivastoon sekä merijalkaväkeen kuuluu yli 13 000 ilma-alusta, kertoo Flight Internationalin yhdessä Embraerin kanssa julkaisema raportti.

Uusista F-35-koneista huolimatta F-16C on USA:n yleisin hävittäjämalli, joita siltä löytyy 803 kappaletta. F-16C on myös maailman käytetyin hävittäjä ja niitä on ympäri maailman yhteensä 2 267. Venäjän ilmavoimat ovat maailman toisiksi suurimmat runsaalla 4 000 aluksella. Su-27/Su-30 Flanker on edelleen Venäjän ilmavoimien kulmakivi ja se on myös maailman toisiksi yleisin taisteluhävittäjä, koska sitä löytyy kaikkiaan noin tuhat kappaletta lukuisten maiden, kuten Ukrainan, Malesian sekä Intian armeijoista. Nykyään hävittäjää täydennetään myös edistyneemmällä Su-57-koneella.

Kolmantena tulee Kiina, jolla on raportin mukaan 3 160 sotilasilma-alusta. Suuri osa Kiinan sotilaslentokoneista on maan omia replikoita Flankereista, mutta kansantasavalta on edistynyt omien malliensa käyttöönotossa ja nyt J-10 sekä J-20 ovat osoituksia kiinalaisesta insinöörityöstä. Naapurissa oleva Intia tulee seuraavana 2 119 sotilasilma-aluksella. Maalla on myös käytössä oma HAL Tejas-hävittäjä. Intian ilmavoimia voi kutsua logistiseksi painajaiseksi, koska niihin kuuluu niin venäläisiä Su-30s, MIG-21s ja MIG-29-koneita, ranskalaisia Rafaleja sekä 2000:ta, brittiläis-ranskalaisia Jaguareja sekä vielä uusia amerikkalaisia P-8 Neptune-meripartiointikoneita sekä AH-64 Apache-helikoptereita.

Eri maiden aktiiviset sotilasilma-alukset vuonna 2021

220321-2b

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter