Yhdysvaltojen talouden toipuminen voimistui maaliskuussa, kun työnantajat palkkasivat 916 000 uutta työntekijää, mikä oli maan työviraston mukaan suurin nousu sitten elokuun.

Työpaikkojen kasvu ylitti huomattavasti helmikuun 468 000 lukemat, jotka nekin nousivat myöhemmin lähes 100 000:lla, kun tietoja tarkistettiin.

Nousu oli myös suurempaa kuin ekonomien niin ikään vahva mutta maltillisempi ennustus 647 000 uudesta työpaikasta.

Monet aloista joilla kasvu oli suurinta, kuten baarit ja ravintolat olivat niitä, joita pandemian takia tehdyt sulkutoimet vahingoittivat eniten.

Koulujen avautuessa uudelleen koulutusalalle syntyi 126 000 työpaikkaa. Hotelli- ja majoitusalan työpaikat kasvoivat 40 000:lla ja esittävien taiteiden, urheilun sekä huvipuistojen kategoriaan taas tuli 64 000:n kasvu.

Työllisyys on edelleen matalalla

Työnantajat vähensivät USA:ssa työpaikkoja 22 miljoonalla vuoden 2020 maaliskuussa ja huhtikuussa. Tämän vuoden maaliskuuhun mennessä työllisten määrä oli jo suurimmaksi osaksi palautunut.

Suurta kasvua oli myös aloilla, jotka ovat pärjänneet hyvin myös viime vuonna lamasta huolimatta. Rakennusalalle syntyi maaliskuussa 110 000 työpaikkaa, koska esimerkiksi asuntorakentamista on paljon. Alan kasvua selittää osaltaan tosin myös se, että myrskyt olivat keskeyttäneet helmikuussa monia rakennustöitä.

Toimituspalvelut, kuten FedEx ja United Parcel Service, jotka olivat jo viime vuonna luoneet verkkokauppojen suosion noustua pandemian takia runsaasti uusia työpaikkoja, lisäsivät työntekijöitään puolestaan vielä 17 000:lla.

Ekonomit sanovat, että raportti esittää työllisyyden olevan viimein matkalla kohti toipumista pandemiasta, vaikka voi kestää vuosia ennen kuin koronaa edeltänyt työllisyystaso on saavutettu.

Mutta vaikka monet alat ovat saavuttaneet pandemiaa edeltäneet työllisyysluvut, on Yhdysvalloissa edelleen vielä 8,4 miljoonaa työpaikkaa vähemmän, kuin runsas vuosi sitten, jolloin pandemia alkoi viedä työpaikkoja.

”Näyttää edelleen siltä, että voi mennä yli vuosi ennen kuin työllisyyden romahdus on kurottu kiinni”, sanoi Elise Gould, liberaalin ajatuspaja Economic Policy Instituten vanhempi ekonomi, ”Uusimmat luvut ovat kuitenkin erittäin lupaavia”

”Koska rokotusohjelma näyttää saavuttavan kriittisen massan seuraavien kuukausien aikana ja fiskaalinen elvytys on tuomassa talouteen uutta potkua, näyttää tunnelin päässä viimein todella olevan valoa”, sanoi Paul Ashworth, joka on Capital Economicsin pääekonomi USA:ssa.

Työttömyysaste laski 6 prosenttiin, kun helmikuussa se oli ollut 6,2%.

6% työttömyysaste on matalin sitten pandemian alkamisen, mutta tilanne ei ole aivan niin hyvä kuin miltä näyttää.

Ensinnäkin osa-aikatöissä on 5,8 miljoonaa ihmistä, jotka haluaisivat mieluummin olla kokoaikatöissä, mutta eivät ole onnistuneet löytämään sellaista. Määrä on 1,5 miljoonaa enemmän kuin ennen pandemiaa.

Lisäksi huomattavasti pienempi prosenttiosuus ilman työtä olevasta työvoimasta etsi töitä viime kuussa, mitä ilman he eivät näy tilastoissa työttöminä.

Syitä tähän on varmasti useita: Monet odottavat vanhalta työnantajaltaan kutsua takaisin töihin, into töiden hakemiseen on laskenut ja monien on täytynyt olla kotona lasten kanssa kun koulut ovat olleet kiinni.

Työttömyysaste näyttää siis vain osan koko kuvasta, kuinka suuri joukko ihmisistä on töissä. Ekonomit suosittelevat myös muita indikaattoreita, kuten työllisyyden ja väestömäärän suhdelukua, eli työllisyysastetta, joka vertaa työllisten määrää aikuisväestöön.

Edellä mainitun indikaattorin mukaan työllisiä oli maaliskuussa Yhdysvalloissa 57,8% aikuisväestöstä. Tämä tarkoittaa parannusta viime kevään sulkutoimien tuomista pohjalukemista, mutta lukemat ovat vielä 3,3% alle pandemiaa edeltävästä ajasta. Itse asiassa taso on matalin 37 vuoteen ennen pandemiaa, mutta silti yli 1930-luvun suuren laman pohjalukemien.

Vertailun vuoksi korkeimmillaan työllisyysaste on ollut vuoden 2000 huhtikuussa. 64,7 prosentin huippulukemia selittivät matala työttömyysaste sekä se ettei suurten ikäluokkien eläköityminen ollut vielä alkanut.

Lähde: CNN

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter