Parhaat ja huonoimmat osavaltiot tehdä bisnestä vuonna 2021

Laskua vuodesta 2020                  Sijoitus               Nousua vuodesta 2020

1. Texas
Vaikka Texas kärsi helmikuussa valtavasta lumimyrskystä, joka vei sähköt miljoonilta, onnistui osavaltio säilyttämään kärkisijansa.

2. Florida
Aurinkoinen ja avoin Florida pärjää myös keskellä kriisivuotta.

12. Etelä-Dakota
Kuvernööri Kristi Noemin uhmakas päätös olla rajoittamatta taloutta liikaa koronarajoituksilla on tuottanut paljon otsikoita ja nyt bisnes pyörii osavaltiossa lujaa.

28. Oklahoma
Oklahoma on keskellä vaikeuksia öljyn maailmanmarkkinahintojen laskiessa. Energiasta elävä osavaltio ei ole kovin hyvin kyennyt varautumaan laskevaan sykliin öljyn hinnassa.

43. Tuoreen kuvernööri Ned Lamentin voimakkaat ja pragmaattiset koronatoimet ovat auttaneet Connecticutin talouselämää.
Entäs häntäpää? Tutut osavaltiot. Valtavasta inhimillisestä pääomasta huolimatta korkeat kustannukset painavat New Jerseyn, Illinoisin, New Yorkin ja Kalifornian talouselämää.

Globaalista pandemiasta, talouskurimuksesta, levottomuuksista, kaoottisista vaaleista ja kaikesta muusta huolimatta vanha sanonta näyttää bisneksen suhteen pitävän paikkansa: mitä enemmän asiat muuttuvat, sitä enemmän ne pysyvät ennallaan.

Chief Executive’s on listannut Texasin jo seitsemättätoista vuotta peräjälkeen parhaaksi osavaltioksi tehdä bisnestä. Ja Florida pääsee jälleen toiselle sijalle. Listauksen tehneet toimitusjohtajat arvioivat osavaltioita kukin omilla kriteereillään ja heistä 37% pitää veropolitiikkaa, 35% sääntelyä ja 25% tarjolla olevaa osaamista tärkeimpänä osatekijänä osavaltion bisnesmahdollisuuksille. Texas ja Florida ovat selkeästi kaksi johtavaa osavaltiota.
Ja jälleen kerran –huokaus—Kalifornia, New York, Illinois sekä Massachusetts ovat peräpään pitäjinä, missä ne ovat olleet suurimman osan ajasta, kun listausta on tehty.

Kärjen ja häntäpään pysyessä muuttumattomina, ovat puolestaan STAKES muuttuneet dramaattisesti. Tutkimuksen –johon osallistui 383 toimitusjohtajaa– mukaan bisnesjohtajat ovat USA:ssa levottomia ja avoimia uusille ideoille miten sekä erityisesti missä tehdä bisnestä.
44 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ilmoittivat olevansa aiempaa avoimempia etsimään uusia lokaatioita liiketoiminnalleen ja 34 prosenttia ilmoittivat harkitsevansa laajenemista uuteen osavaltioon. Bisnesjohtajat ovat avoimia uusille mahdollisuuksille etätyöskentelyn maailmassa, jossa markkinat ovat siirtyneet uusille urille ja lähes jokainen liiketoiminnan aspekti on täytynyt miettiä uudelleen.

Kahden bestiksen tarina

FLORIDA CERTAINLY GOT THE MEMO. Wall Streetin bisneshaiden houkuttelu ja kuvernööri Ron DeSantisin päätökset pitää uimarannat ja bisnes avoinna halki pandemian ovat tehneet Floridasta kiistatta pandemia-ajan menestyjän. South Motors Groupin toimitusjohtaja Jonathan Chariff sanoo Floridan pandemiatoimien olleen tärkeä tekijä valinnassa laajentua osavaltioon ja tuoda Miamiin 40 miljoonan dollarin edestä Hondan ja BMW:n DEALERSHIPS. ”Floridassa on hyvä pöhinä päällä. Liikenteen kasvua lukuun ottamatta kaikki menee loistavasti.”

Orlandon turismin päästessä taas hiljalleen käyntiin, on Disneylandistaan tunnetun kaupungin it-ala myös nousemassa haastamaan alan hallitsijoita. Suuret teknologiayhtiöt, kuten valotutkia valmistava Luminar sekä Squaren kanssa digitaalimaksuista kilpaileva Fattmerchant ovat Orlando Economic Partnershipin johtaja Tim Giulianin mukaan luoneet lukuisia uusia miljonäärejä Floridaan. Osavaltio oli PURSUING AS MANY NEW BUSINESS LEADS vuoden 2021 ensimmäisellä vuosineljänneksellä kuin samaan aikaan vuonna 2019.

”Auringonpaiste, matalat verot ja maltilliset koronarajoitukset: kuka osaaja ei haluaisi muuttaa tänne?”, sanoo Kathy Mussio, joka toimii Atlas Insightin kehityskonsulttina Washington D.C:ssä, ”Voit ostaa talon veroista kertyneillä säästöillä”

Texasin vuosi on ollut erilainen. Kärkisijalle pääsemisestä huolimatta osavaltion maine koki kolauksen, kun sähköverkot pettivät helmikuun lumimyrskyissä. Floridalaisten nauttiessa auringosta, hiekasta ja surffauksesta joutui Texas keskelle epätoivoa ihmisten täytyessä jonottamaan kovassa pakkasessa puhdasta vettä. Kriitikot sanovat, että eräs pahimmista infrastruktuurin romahduksista olisi ollut mahdollista ennakoida ja välttää.
”Texasilaiset pitävät sitä vain pikkuvikana, joka on helppo korjata”, sanoo Rhode Islandilaisen software-firma Utilidatan toimitusjohtaja Josh Brumberger, ”Paremminkin kannattaisi ajatella että sähköverkkojen kaatuminen oli massiivinen virhe josta pitäisi oppia ja joka olisi korjattava juurta jaksain”

Koronan vaikutus

Muutamat osavaltiot, jotka päättivät pysyä auki pandemiasta huolimatta nostivat tämän vuoden sijoitustaan reilusti. Etelä-Dakota, jonka kuvernööri Kristi Noem antoi itsepintaisesti liiketoiminnan pysyä auki kipusi listalla kaikkiaan kaksitoista sijaa ja osavaltio pääsi otsikoihin sekä bisnesjohtajien ylistämäksi ympäri maan. ”Olemme saaneet vapaasti toimia kuten haluamme, pandemia-ajan lisäksi jo pitkään sitä ennen”, sanoo Travas Uthe joka on Etelä-Dakotassa sijaitsevan vaatekauppa Trav’s Outfitterin toimitusjohtaja.

Rhode Island, joka pysyi myös naapuriosavaltioitaan avoimempana nousi sijalta 40 sijalle 37. ”Toisin kuin moni muu osavaltio emme missään vaiheessa sulkeneet teollisuutta tai rakennusalaa, vaan panostimme turvallisuustoimiin”, sanoo Rhode Islandin COMMERCE SECRETARY Stefan Pryor.

Monet odottavat positiivisen talouskehityksen jatkuvan bisnesystävällisen koronalinjan valinneissa osavaltioissa. ”Emme tiedä tuleeko se kestämään enää muutaman vuoden päästä”, sanoo Indianassa toimivan Ginovus-nimisen konsultointiyhtiön johtaja Larry Gigerich, ”Mutta osavaltiot, joissa on ollut vahva ja tasapainoinen johtajuus koronan aikaan tulevat todennäköisesti olemaan vahvoilla niin lyhyen kuin pitkänkin aikavälin talouskehityksessä”
Virus näyttää viimein hellittävän, mutta uudeksi merkittäväksi villiksikortiksi talouskehityksen kannalta on tullut se, miten osavaltiot ja kaupungit tulevat käyttämään rahoituksen, jota niille on luvattu osana presidentti Bidenin 1 900 miljardin dollarin elvytyspakettia. Michiganin Port Huron on esimerkiksi aikeissa rahoittaa kaikki vuoden 2020 omaisuusveronsa 19 miljoonan dollarin avustuksellaan. Newyorkilainen Westchesterin piirikunta puolestaan on suunnitellut käyttävänsä 187 miljoonan tukensa taloutensa uudistamiseen, kuten laajakaistayhteyksien laajentamiseen etätyöskentelyn helpottamiseksi sekä pienyritysten tukemiseen.

”Olemme hyvissä asemissa talouden palauttamiseksi taas kuntoon”, sanoo New York Cityn esikaupunkien –mistä tulee suuri osa maan menestyksekkäimmistä firmoista– talouskehitysjohtaja Bridget Gibbons, ”Yritykset, joilla on suuri pääkonttori ovat pohtimassa, haluavatko ne kymmenen kerrosta Manhattanilta vai hybridimallin, joka vaatii vähemmän tiloja”. Florida ei silloin helposti menekään New Yorkin esikaupunkien edelle.

Lähde: Chiefexecutive.net, msnbc, cnn

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter