Kiina otti vuoden 2019 lopussa käyttöön ensimmäisen itse rakentamansa lentotukialuksen Shandongin. 55 tonnia painava alus merkitsee huomattavaa edistysaskelta kansan vapautusarmeijan laivastolle ja se on maan toinen lentotukialus Liaoningin jälkeen. Liaoning puolestaan oli rakennettu alunperin Neuvostoliitossa 1980-luvun puolessa välissä, ennen kuin se rakennettiin uudelleen ja siirrettiin vuonna 2012 harjoituskäyttöön.

Lentotukialuksia on kaksi tai enemmän nytkin vain neljän maan laivastossa. Muut valtiot Kiinan ohella ovat Yhdysvallat, Britannia sekä Italia, joista myös Britannia on varsin äskettäin laskenut vesille HMS Queen Elisabethin rinnalle uuden 65 tonnisen lentotukialuksen HMS Prince of Walesin. Molemmat pystyvät kuljettamaan 40 F-35B Lightning II-häivehävittäjää.

Yksikään valtio ei silti pääse lentotukialuksissa lähellekään Yhdysvaltojen lukuja. Maalla on nimittäin 11 lentotukialusta, joista uusin on vuonna 2017 käyttöön tullut äärimmäisen uudenaikainen USS Gerald R. Ford. USA:n lentotukialukset ovat ydinvoimalla toimivia kolosseja, joissa on miehistöä noin 6 000 tuhatta henkeä ja jotka kykenevät kuljettamaan 90 lentokonetta tai helikopteria.

Yhdysvaltojen laivastoon kuuluu myös seitsemän Wasp-luokkaan kuuluvaa sekä kaksi America-luokkaan kuuluvaa maihinnousualusta, jotka ovat samaa kokoluokkaa Ranskan Charles de Gaullen kanssa ja pystyvät kuljettamaan huomattavan määrän hävittäjiä. Venäjän laivasto koki takaiskun, kun sen ainoassa lentotukialuksessa Admiral Kuznetsovissa syttyi tulipalo laivan ollessa Murmanskissa. Syksyllä 2019 myös nostokurki kaatui aluksen päälle, mikä saattaa merkitä viimeistä naulaa surullisen kuuluisan laivan arkkuun.

Kiina on ottanut käyttöön toisen lentotukialuksensa

140521-2b

Toiminnassa olevien lentotukialusten määrä joulukuussa 2019*

Yhdysvallat 11
Kiina 2
Italia 2
Iso-Britannia 2
Ranska 1
Intia 1
Venäjä 1
Espanja 1
Thaimaa 1

*Pois lukien helikopteritukialukset ja maihinnousualukset. Espanjan Juan Carlos I on monikäyttöinen maihinnousualus/lentotukialus.

Lähde: Statista, US Census Bureau

Share on
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter